Kappersbranche verwacht 27% minder jaaromzet door de coronacrisis

Share This Post

De Nederlandse kappersbranche verwacht hard geraakt te worden door de coronacrisis, zo blijkt uit onderzoek van Coiffure Media Group en Aimy kapperssoftware (meetaimy.com). De 535 ondervraagde kappers verwachten door de coronacrisis een gemiddelde omzetdaling van 27% in 2020. 36% van de kappers vreest zelfs een omzetverlies van meer dan 30%. De grootste zorg van het merendeel van de kappers (66%) is om financieel het hoofd boven water te houden. 

“Het zijn uitdagende tijden voor de kappersbranche”, zegt Daan Koek oprichter van Aimy. “Er heerst nog veel onduidelijkheid onder de kappers over de impact die de crisis met zich meebrengt en hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan”. Slechts 49% van de kappers is tevreden over de informatie die vanuit de overheid beschikbaar is.

Merendeel had de salon liever (beperkt) open gehouden

70% van de respondenten geeft aan het liefst de salon open of deels open te hebben gehouden, met gepaste regels, zonder overheidsingrijpen. Hiermee hoopten zij voornamelijk de financiële gevolgen van de crisis te kunnen beperken.

Prioriteit: werktijdverkorting aanvragen

De belangrijkste prioriteit voor saloneigenaren blijkt momenteel het aanvragen van werktijdverkorting (33%). Verder investeren kappers veel in social media (22%) en in online verkoop van professionele haarproducten (20%). 

Beperkt vertrouwen in direct herstel 

Kappers zijn verdeeld over de vraag of ze direct herstel van de omzet verwachten als de salon weer open mag. Minder dan de helft van de kappers (48%) denkt dat de omzet na de coronacrisis meteen herstelt.

Klanten zijn de belangrijkste hoop

Het vertrouwen in het financieel opvangen van de coronacrisis wordt grotendeels neergelegd bij klanten (75%). Veel kappers geven aan dat zij na de crisis direct meer gaan werken (71%) en klanten massaal gaan benaderen (57%) voor een succesvolle heropening. De overheid wordt slechts door eenderde van de kappers genoemd als belangrijke partner in het herstel (31%).  Het onderzoek is tussen 30 maart en 1 april 2020 uitgevoerd onder 535 saloneigenaren, salonmanagers, stylisten en kappers in Nederland. Een uitgebreide samenvatting van het onderzoek kan worden gedownload via https://meetaimy.com/onderzoek

Scroll naar boven